Pita sa mesom


Za ovu fenomenalnu (zaista je tako) pitu potrebno je:

500g kora za pitu
700g mijesanog mljevenog mesa
2 glavice crnog luka (srednje velicine)
5 jaja
3 casice kis. mlijeka
prasak za pecivo
150ml ulja
so i biber

Priprema:

Na malo ulja (30ml) proprziti crni luk. Kada luk postane staklast dodati mljeveno meso, proprziti ga nekoliko minuta zajedno sa lukom, posoliti i pobiberiti (mozete dodati jos neki zacin po zelji).
Ovom smjesom filovati kore, tako sto prvu i drugu premazete uljem, a trecu filujete smjesom od mesa i postupak ponavljati dok ne utrosite sve kore. Sve to uviti u rolat, sjeci na parcad (3cm) i poloziti ih u pleh koji je predhodno premazan uljem.
Ovako poredjanu parcad poprskati sa 100ml zagrijanog ulja.
Posebno umutiti jaja i kis. mlijeko, dodati prasak za pecivo i time preliti pitu.
Peci na 200°C dok ne porumeni.
Gotovu pitu sjeci na parcad i sluziti toplu uz napitak po zelji.


Коментари