Domaci sladoled


Da se osvjezite na ovim ljetnim vrelinama, ali i da uzivate u ukusima i aromama ove divne ledene poslastice, pocnite odmah sa pripremanjem.

Potrebno je:

4 jaja
7 kas. secera
2 kesice slag krema (vanila)
3dl mlijeka
250ml slatke pavlake
50g mljevene plazme


Priprema:

1. Odvojiti bjelanaca od zumanaca (po mogucnosti domaca jaja). Umutiti bjelanca u cvrst snijeg i dodati malo soli.

2. Zumanca i secer takodje umutiti i kada se dobije pjenasta smjesa pomijasti sa bjelancima.

3. Posebno umutiti slag krem sa mlijekom i dodati smjesi od umucenih bjelanaca i zumanaca.

4. Slatku pavlaku umutiti u cvrstu pjenu (nemojte pretjerivati).

5. Sve sjediniti i dobro izmijesati. Smjesu podijeliti u dvije plasticne posude i ostaviti u zamrzivac.

6. Poslije 30min. izvaditi iz zamrzivaca i dobro pomijesati da ne bi doslo do stvaranja kristala od leda i dodati po zelji mljeveni keks, cokoladu...

(Ja sam u jednoj posudi dodala keks a u drugu ostavila od vanile)

Pozeljno bi bilo da promijesati sladoled jos jadan put poslije 20-ak min.

Kada se sladoled stegne sluziti.

Uzivajte!

Коментари