Kolac pingvin


Ovaj kolac je kao garancija da ce se svima dopasti i da ce uzivati u svakom zalogaju
Potrebno je:

Za biskvit:                Za krem:                           Za preliv

5 jaja                       500ml slatke pavlake        100g cokolade za kuvanje
1 kas. meda              1 kes. zelatina u prahu        100g mlijecne cokolade
5 kas. brasna            3 kas secera                     150g putera
1 kas. kakaa                                        
2 kas. ulja
1/2 praska za pecivo

Priprema:

1. Odvojiti bjelanca od zumanaca. Umutiti bjelanca u cvrst snijeg, dodati med, jedno po jedno zumance i ulje.

2. Brasno, kakao i prasak za pecivo promijesati i dodati predhodnoj smjesi. Lagano izmijesati da se sastojci sjedine.

3. Smjesu izliti u veliki pleh od pecnice i peci na 180°C oko 10-ak min.

4. Peceni i ohladjeni biskvit prerezati na pola po duzini.

5. Za krem, izmutiti slatku pavlaku, dodati secer, zelatin pripremiti po uputstvu i dodati kremu.

6. Za preliv, otopiti na pari obije cokolade i puter. Lagano izmijesati i ostaviti da se ohladi.

7. Slagati: kora, pola krema od slatke pavlake. Preko toga preliti polovinom cokoladnog preliva. Staviti u frizider da se cokoladni preliv malo stegne. Zatim premazati sa ostatkom krema, staviti koru i preliti sa cokoladnim prelivom.

8. Kolac dobro ohladiti i izrezati na kocke.


Коментари