Kroasani


Kroasani na tanjiru predstavljaju izuzetan dozivljaj i za culo mirisa i vida i ukusa. Vrijeme potrebno za njihovo spremanje je 2h, a pojedu se za tren.

Potrebno je:

900g brasna
2 jaja
220ml jogurta
300ml mlijeka
kesica kvasca
300g putera
1 kas. secera
6 kasika otopljenog putera
1/2 praska za pecivo
2 kas. soli
1 jaje za premazivalje
nutella

Priprema:

Zagrijati mlijeko sa kasikom secera da bude mlako, dodati kvasac i ostaviti nekoliko minuta da naraste.
Brasno staviti u dublju posudu, dodati jaja, so, otopljeni puter, jogurt, prasak za pecivo i nadosli kvasac. Sve dobro sjediniti da se dobije glatko tijesto koje se odvaja od stranica posude. Pokriti krpom i ostaviti da se tijesto udvostruci (oko 1h).
Naraslo tijesto premijesti, sipati na pobrasnjenu radnu povrsinu i podijeliti na 12 jufki. Svaku jufku razlistiti na velicinu malog plitkog tanjira. Uzeti jednu jufku i preko nje narendati smrznuti puter, preko staviti drugu jufku i ponovo narendati puter. Tako uraditi  sa jos 4 jufke na poslednju ne rendati puter. Staviti ovako pripremljeno tijesto na tanjir i ostaviti ga u frizider dok radimo isti postupak i sa ostalih 6 jufki.
Kada smo zavrsili uzeti prve razliscene jufke iz frizidera, staviti na pobrasnjenu povrsinu i oklagijom razvuci u jedan veliki krug. Isjeci na 16 djelova. Na svaki dio staviti kasicicu nutelle (ili neki cokoladni krem) i zaviti kroasane.
Zavijene korasane staviti u pleh na papir za pecenje i ostaviti da narastu jos 30min.
Premazati ih umucenim jajetom, mozete posuti i sjemenkama i peci ih u predhodno zagrijanoj pecnici na 190°C 20 min dok ne porumene.
Pecene korasane sluziti sa kafom, mlijekom,...

Коментари