Kada sam prvi put pripremila ove pogacice svi su bili odusevljeni. Ovaj recept stavila sam na prvo mjesto kada pripremam peciva, sto i predlazem svima. Sundjerasto mekane sa ispunjenom unutrasnoscu, veoma ukusne sa ovom zlatno-zutom bojom mamac su za sva cula. Pogodne su za pripremanje raznih sendvica, burgera i sta vam vec padne na pamet.
Kada ih pripremim i posluzim komentari su domacice svaka cast, zato sam ih i tako nazvala.
Potrebno:
1kg brasna
300ml mlijeka
300ml jogurta
1 kes. kvasca
1 kas. secera
1 kas. soli
100ml ulja
2 jaja
1 prasak za pecivo
Priprema:
Mlijeko zagrijati da bude mlako, dodati secer i kvasac i sacekati da nadodje (10-tak min.). U vecoj posudi staviti brasno, 1 jaje, so, jogurt, ulje i prasak za pecivo, dodati nadosli kvasac i sve dobro zamijesiti. Ostaviti tijesto i kada otprilike nadodje duplo, premijestiti ga i ostaviti jos 20-tak min da ponovo nadolazi.
Od ovakvog tijesta mijeseci ga praviti jufke od 120g (14-15 jufki).
Redjati jufke u pleh koji je prethodno oblozen papirom za pecenje i ostaviti ih da odmaraju jos 30min. Odstajale jufke izrezati po sredini kuhinjskim makazama (kao na slici), premazati ih smjesom jajeta i 1 kasike mlijeka i staviti da se peku na 200°C 20-tak min.
Gotove pogacice pokriti krpom da se malo prohlade.
Servirajte i uzivajte.
Коментари
Постави коментар