Cokoladna torta (Sacher)


Preukusna, predivna, neponovljiva, legendarna, neodoljiva, ... torta.

Potrebno je:

Za biskvit:                   Za premaz:                              Glazura:

6 jaja                           400g marmelade od kajsije     250g slatke pavlake
160g cokolade                                                          150g cokolade
160g putera                                                             1 kockica putera
160g secera u prahu
160g brasna

Priprema:

1. Odvojiti bjelanca od zumanaca i bjelance umutiti u cvrst snijeg.

2. Posebno izmutiti puter sa secerom u prahu, dodavati jedno po jedno zumance, istopljenu cokoladu (na pari), brasno. Spojiti sa bjelancima i sve lagano promijesti.

3. Smjesu sipati u kalup i peci 50-60min. na 170°C.

4. Peceni biskvit ne vaditi odmah iz kalupa, vec pustiti da se ohladi nekoliko minuta.

5. Ohladjen biskvit presjeci na pola i premazati svaku polovinu sa marmeladom od kajsije, koja se predhodno zagrije sa malo vode. Sastaviti polovine, i preko je takodje premazati.

6. Slatku pavlaku ugrijati, dodati isjeckanu cokoladu, puter i mijesati lagano dok se cokolada i puter ne rastope. Ostaviti da se ohladi, pa preliti tortu.

7. Sluziti sa slagom uz soljicu kafe.


Коментари