Krofne


Ima mnogo recepata i nacina da se naprave krofne, ali svima je proizvod ukusan, uzbudljiv i neodoljiv. Svi ih volimo i uzivamo bilo da su sa secerom, cokoladom, nutelom, prazne, dzemom,..., americke, berlinske, domace i slicno.
Ovakvo jedno posluzenje za tren nestane sa stola. (to je moje iskustvo)
Podijelicu sa vama jedan od recepata koji ja koristim.

Potrebno:

1kg brasna
400ml mlijeka
kocka svjezeg kvasca
1 kasika secera
1 vanilin secer
4 jaja
50-60ml ulja
1 kasicica soli
korica limuna
1l ulja

Priprema:

1. U toplo mlijeko staviti secer, kocku kvasca i ostaviti da malo nadodje.

2. U dublju posudu usuti brasno, jaja, ulje, so i izrendanu koricu limuna,vanilin secer, dodati nadosli kvasac i zamijesiti mekano tijesto.

3. Ostaviti da nadodje, premijesiti ga i jos jednom pustiti da nadodje.

4. Kada se i drugi put tijesto udupli, prebaciti ga na pobrasnjenu povrsinu, razlistiti oklagojom i izvuci krugove precinka 6-7 cm. Ostaviti jos 30min. da nadolazi.

5. U dubljoj posudi zagrijati ulje. Lagano spustati krofne u toplo ulje i prziti ih u  poklopljenoj posudi. Okrenuti ih, nastaviti prziti, ali sada bez poklopca.

6. Ovako przene krofne imace zlatno-zutu boju i prsten po sredini.

7. Przene krofne mozete posuti secerom u prahu ili ih puniti.



Коментари