Medovik torta


Izuzetna torta. Mirise na kosnicu. Odusevice vas bogatsvo i spoj ukusa. I ovo je jedan od dokaza da je jednostavnost savrsenost.

Potrebno je:

Za biskvit:                                    Za fil:

3 jaja                                           1,5l milerama (30%m.m)
200g putera                                  2 solje secera
3 kasike meda
1 solja secera
500g brasna
2 kasicice sode bikarbone

Priprema:

1. Izmutiti jaja sa secerom i kuvati na pari. U drugoj posudi kuvati puter i med. Kada jaja narastu dodati vrucu smjesu putera i meda i mijesati jos malo, pa dodati sodu bikarbonu.

2. Skloniti sa vatre i u toplu smjesu dodavati brasno neprestano mijesati rukom. Brasno dodavati oprezno da bi smjesa bila mekana, jer ce se kore prilikom hladjenja stvrdnuti.

3. Umijesano tijesto prekriti prozirnom folijom da se ne susi dok se hladi.

4. Od ohladjenog tijesta praviti 6 jufki i razvuci ih (ja sam okrugle R=22cm) i peci u plehu oblozen pek papirom 5min na 150 stepeni.

5. Za to vrijeme pripremiti fil. U jednoj posudi rucno izmijesati mileram i secer. Mijesati lagano da mileram ne padne.

6. Peceni biskvit izvaditi i filovati 5 komada. 6. biskvit izmrviti i posuti preko torte.

7. Pcelice ce vec same doci :)


Коментари