Pita sa jabukama u vanila kremu


Kada pripremim i serviram ovu pitu, uzivam gledajuci srecna i zadovoljna lica onih koji je jedu. Rado  cu podijeliti recept sa vama jer zelim da i vi uzivate.

Potrebno je:

Za pitu                                               Za krem:                          

500g tankih kora                               500ml mlijeka
1,5kg jabuka                                      3 zumanca
10 ravnih kasika secera                      4 kasike secera
5 kasika griza                                   2 kese vanil secera
2 kasike cimeta                                50ml slatke pavlake
ulje, margarin                                   2 kasike pudinga od vanile
secer u prahu

Priprema:

1. Uzeti 3 kore. Svaku koru poprskati mijesavinom ulja i rastopljenog margarina pa cetkicom umocenoj u vodi razmazati ulje i margarin da cijela kora zasija i posuti secerom. Na trecu koru rasporediti jabuke posuti grizom, cimetom i uviti u rolnu.

2. Tako ponoviti sa svim korama (5 puta)

3. Straviti ih u pleh oblozen pek papirom, premazati uljem i vodom i peci na 180-200stepeni dok ne porumeni.

4. Za to vrijeme pripremiti vanila krem. Staviti mlijeko da prokuva. Posebno izmutiti zumanaca sa secerom i vanilin secerom. Kada se dobro umuti, dodati slatku pavlaku i puding od vanile i sve to zajedno usuti u toplo mlijeko i mutiti dok se krem ne zgusne.

5. Pitu servirati na tanjiru u kome smo nasuli krem od vanile i posuti secerom u prahu.





Коментари