Kada budete imali vremena i raspolozenja za domaci specijalitet, preporucujem vam ovo jelo koje nikog nece ostaviti ravnodusnog.
Potrebno je:
Za raviole: Za punjenje: Za sos:
500g brasna 150g rikota sira 300g svjezeg paradajza
5 jaja 100g sunke 2 cena bijelog luka
100g piletine 50g maslaca
100g kackavalja 50g kackavalja
1 jaje maslinovo ulje
so, muskatni orascic, biber so, biber
Priprema:
1. Umijesiti brasno i jaja, da smjesa bude glatka. Umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frizideru da odstoji 1h.
2. Za to vrijeme pripremiti punjenje. Sunku i barenu piletinu samljeti u blenderu. Dodati rikotu, rendani kacakvalj, jaje i zacine. Mijesati dok se svi sastojci dobro sjedine.
3. Odstojalo tijesto staviti na pobrasnjenu povrsinu i tanko ga razvuci oklagijom.
4. Kalupom od 6cm (casa i sl.) izvlaciti krugove i na svaki staviti po kasicicu vec pripremljenog punjenja, preklopiti ih i viljuskom pritisnuti obode da se dobro zatvore.
5. U vecoj posudi prokuvati vodu i so, staviti raviole i kuvati 5-6min. (raviole ce same izaci na povrsinu).
6. U isto vrijeme pripremiti sos. Maslinovo ulje i maslac ugrijati, dodati sjeckani bijeli luk. Paradajz odstraniti od sjemena, sitno izrezati na kockice i proprziti na zagrijanoj mjesavini maslaca i ulja. Kratko proprziti, dodati rendani kackavalj i zacine.
7. Kuvane raviole ocjediti i sjediniti sa pripremljenim sosem.
8. Servirajte na tanjiru, pospite sjeckanim bosiljkom (zelena salata). Preporucujem i crveno vino.
Коментари
Постави коментар