Ravioli sa piletinom


Kada budete imali vremena i raspolozenja za domaci specijalitet, preporucujem vam ovo jelo koje nikog nece ostaviti ravnodusnog.

Potrebno je:

Za raviole:               Za punjenje:                                   Za sos:

500g brasna             150g rikota sira                             300g svjezeg paradajza
5 jaja                      100g sunke                                    2 cena bijelog luka
                               100g piletine                                 50g maslaca                            
                               100g kackavalja                            50g kackavalja
                               1 jaje                                           maslinovo ulje
                               so, muskatni orascic, biber             so, biber

Priprema:

1. Umijesiti brasno i jaja, da smjesa bude glatka. Umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frizideru da odstoji 1h.

2. Za to vrijeme pripremiti punjenje. Sunku i barenu piletinu samljeti u blenderu. Dodati rikotu, rendani kacakvalj, jaje i zacine. Mijesati dok se svi sastojci dobro sjedine.

3. Odstojalo tijesto staviti na pobrasnjenu povrsinu i tanko ga razvuci oklagijom.

4. Kalupom od 6cm (casa i sl.) izvlaciti krugove i na svaki staviti po kasicicu vec pripremljenog punjenja, preklopiti ih i viljuskom pritisnuti obode da se dobro zatvore.

5. U vecoj posudi prokuvati vodu i so, staviti raviole i kuvati 5-6min. (raviole ce same izaci na povrsinu).

6. U isto vrijeme pripremiti sos. Maslinovo ulje i maslac ugrijati, dodati sjeckani bijeli luk. Paradajz odstraniti od sjemena, sitno izrezati na kockice i proprziti na zagrijanoj mjesavini maslaca i ulja. Kratko proprziti, dodati rendani kackavalj i zacine.

7. Kuvane raviole ocjediti i sjediniti sa pripremljenim sosem.

8. Servirajte na tanjiru, pospite sjeckanim bosiljkom (zelena salata). Preporucujem i crveno vino.



Коментари