Kolac sa visnjama i cokoladom


Ne kazem da je ovaj kolac lako i brzo napraviti, ali se isplati svaki minut truda. Kombinacija cokolade i visanja za mene je nepogrjesiva. Dobicete izuzetan sklad ukusa i veoma socan zalogaj.

Potrebno je:

Za biskvit:                        Za fil:                                 Za preliv:

3 jaja                              5dl vode                             2,5dl slatke pavlake
15 kas. secera                  150g secera                        100g cokolade
15 kas. ulja                      2 pudinga od cokolade
15 kas. mlijeka                100g cokolade
15 kas. brasna                 500g visanja
4 kas. kakaa
1 prasak za pecivo

Priprema:

1. U posudu staviti 4dl vode i 150g secera da se kuva.

2. Umutiti 1dl vode i 2 pudinga od cokolade, dodati u prokuvanu vodu i secer i kuvati dok se zgusne.

3. Umutiti 3 zumanca sa 150 g secera, dodati ulje, mlijeko, brasno, kakao, prasak za pecivo i snijeg od 3 umucena bjelanca.

4. Pleh (20x35cm) premazati uljem i posuti brasnom. 1/2 tijesta sipati u pleh i peci 10-ak minuta na 170 stepeni da se malo zapece.

5. Po zapecenoj kori rasporediti visnje, preko visanja izrendati cokoladu, rasporediti topao fil od kuvanog pudinga. Preko pudinga staviti drugu polovinu tijesta i peci jos 10-15 minuta.

6. Na tihoj vatri kuvati slatku pavlaku i cokoladu. Kada se cokolada istopi skloniti sa vatre i ostaviti da se dobro ohladi.

7. Kada se kolac ispece preliti sa ohladjenim prelivom.



Коментари