Baklava


Veoma malo je onih koji nisu probali baklavu, a mnogo nas je pripremalo. Evo jednog recepta koji ce vam se sigurno svidjeti.

Potrbeno je:

500g tankih kora
200g oraha
200g ljesnika
4 kasike prezle
100g pistaca
200ml ulja

750ml vode
500g secera
1 limun

Priprema:

1. Orahe i ljesnike samljeti u blenderu (ne presitno). Promijesati sa prezlom i sjediniti.

2. Pleh podmazati uljem i slagati kore za baklavu tako sto se sve kore premazuju uljem, a svaka treca se filuje i tako redom dok se ne utrose svi sastojci.

3. Pripremljenu (slozenu) baklavu izrezati i staviti da se pece na 180 stepeni 40 minuta.

4. Vodu sipati u pripremljenu posudu, dodati secer i staviti da se kuva. Kada prokljuca kuvati jos 10 minuta, pa ubaciti limun isjecen na kolutove.

5. Pecenu i ohladjenu baklavu preliti vrelim sirupom i posuti mljevenim pistacima. Kada se sve ohladi spremna je za sluzenje.


Коментари