Veoma malo je onih koji nisu probali baklavu, a mnogo nas je pripremalo. Evo jednog recepta koji ce vam se sigurno svidjeti.
Potrbeno je:
500g tankih kora
200g oraha
200g ljesnika
4 kasike prezle
100g pistaca
200ml ulja
750ml vode
500g secera
1 limun
Priprema:
1. Orahe i ljesnike samljeti u blenderu (ne presitno). Promijesati sa prezlom i sjediniti.
2. Pleh podmazati uljem i slagati kore za baklavu tako sto se sve kore premazuju uljem, a svaka treca se filuje i tako redom dok se ne utrose svi sastojci.
3. Pripremljenu (slozenu) baklavu izrezati i staviti da se pece na 180 stepeni 40 minuta.
4. Vodu sipati u pripremljenu posudu, dodati secer i staviti da se kuva. Kada prokljuca kuvati jos 10 minuta, pa ubaciti limun isjecen na kolutove.
5. Pecenu i ohladjenu baklavu preliti vrelim sirupom i posuti mljevenim pistacima. Kada se sve ohladi spremna je za sluzenje.
Коментари
Постави коментар