Ovaj divan kolac pripremljen je i osmisljen u nasoj slatkoj radionici (Sit and eat). Koristili smo razna iskustva i nase znanje i dobili kolac koji smo nazvali HVALA. Nadamo se da ce vam se dopasti i da cete uzivati kao i mi u njegovom prelijepom izgledu, ukusu, mirisu,..., jednostavnosti,...
Potrebno je:
Za biskvit: Za fil:
6 jaja 2 jaja
6 kasike secera 5 kasika secera
6 kasike brasna 50g cokolade
2 kasika ljesnika 125g maslaca
1 kesica vanil. secera
1 kasika likera (baileys)
50g cokolade (za dekoraciju)
Priprema:
1. Odvojiti bjelanca od zumanaca i umutiti ih u cvrst snijeg. Zumanaca izmutiti sa secerom, dodati brasno i sitno samljevene ljesnike. Dodati snijeg od bjelanaca, lagano mijesajuci.
2. Smjesu sipati u kalup, (20x24) i peci na 200 stepeni 15-ak minuta.
3. Fil pripremiti tako sto se jaja izmute sa secerom i kuvati na pari. Dodati cokoladu i vanil secer neprestano mijesajuci dok se cokolada ne otopi i svi sastojci dobro sjedine. Skinuti sa vatre i ohladiti.
4. U ohladjenu smjesu dodati pjesnato izmucen maslac i liker.
5. Ispeceni biskvit podijeliti na pola. Jednu polovinu nafilovati, a zatim prekriti sa drugom i rezati na kolacice (6x2.5cm). Svaki kolacic ukrasiti otopljenom cokoladom.
Sit and eat |
Коментари
Постави коментар