HVALA kolac


Ovaj divan kolac pripremljen je i osmisljen u nasoj slatkoj radionici (Sit and eat). Koristili smo razna iskustva i nase znanje i dobili kolac koji smo nazvali HVALA. Nadamo se da ce vam se dopasti i da cete uzivati kao i mi u njegovom prelijepom izgledu, ukusu, mirisu,..., jednostavnosti,...

Potrebno je:

Za biskvit:                     Za fil:

6 jaja                           2 jaja
6 kasike secera             5 kasika secera
6 kasike brasna            50g cokolade
2 kasika ljesnika          125g maslaca
                                   1 kesica vanil. secera
                                   1 kasika likera (baileys)
                                   50g cokolade (za dekoraciju)
Priprema:

1. Odvojiti bjelanca od zumanaca i umutiti ih u cvrst snijeg. Zumanaca izmutiti sa secerom, dodati brasno i sitno samljevene ljesnike. Dodati snijeg od bjelanaca, lagano mijesajuci.

2. Smjesu sipati u kalup, (20x24) i peci na 200 stepeni 15-ak minuta.

3. Fil pripremiti tako sto se jaja izmute sa secerom i kuvati na pari. Dodati cokoladu i vanil secer neprestano mijesajuci dok se cokolada ne otopi i svi sastojci dobro sjedine. Skinuti sa vatre i ohladiti.

4. U ohladjenu smjesu dodati pjesnato izmucen maslac i liker.

5. Ispeceni biskvit podijeliti na pola. Jednu polovinu nafilovati, a zatim prekriti sa drugom i rezati na kolacice (6x2.5cm). Svaki kolacic ukrasiti otopljenom cokoladom.
Sit and eat





Коментари