Prelijepo izgleda, preukusno je, spada u kulinarska remek djela.
Potrebno je:
10 palacinki
500g spanaca
150g rikota sira
100g feta sira
1 jaje
100g parmezana
200g kackavalja
300g paradajz pelata
1 cen bijelog luka
so, biber, orgiano
maslinovo ulje
maslac
Priprema:
1. Napraviti smjesu za palacinke i ostaviti je u frizideru najmanje 2h.
2. U medjuvremenu napraviti paradajz sos. U tiganju staviti kasiku maslinovog ulja, dodati isjeckan bijeli luk, malo ga proprziti, pa sipati paradajz pelat i kuvati 30 minuta na laganoj vatri. Sos ce se zgusnuti. Posoliti, pobiberiti, dodati malo origana.
3. Spanac propziti na maslinovom ulju. Prziti dok voda ne ispari, posoliti ga.
4. U posebnoj posudi izmijesati rikotu i feta sir, dodati jaje, so, biber i na kraju dodati proprzeni spanac.
5. Isprziti palacinke (20cm) i poceti slagati tortu.
6. Kalup obloziti papirom za pecenje i sipati nekoliko kasika paradajz sosa.
7. Na paradajz sos staviti palacinku, premazati je smjesom od spanaca, posuti je izrendanim kackavaljem i parmezanom.
8. Nastaviti slagati: palacinka, smjesa od spanaca, kackavalj, parmezan. Po sredini slaganja i na vrhu staviti sos od paradajza.
9. Ovako slaganu tortu peci 30 minuta na 160 stepeni.
10. Prije serviranja ostaviti tortu da se prohladi.
Коментари
Постави коментар