Torta interkontinental


Malo se potrudite i uzivate u izgledu, ukusu, mirisu. Divna torta.

Potrebno je:

Za koru:                                       Za fil:

16 jaja                                        16 zumanaca
16 kasika secera                           20 kasika secera
20 kasika mljevenih oraha            100g secera u prahu
4 kasike brasna                            1l mlijeka
                                                   2 pudinga od vanile
                                                   375g maslaca
                                                   3 kasike brasna
                                                   150g ljesnika
                                                   150 g crne cokolade
                                                   150g bijele cokolade
                                                   marcipan za oblaganje

Priprema:

1. 4  bjelanca umutiti u cvrst snijeg. Lagano dodavati 4 kasike secera, 5 kasika mljevenih oraha i kasiku brasna. Sve rucno umutiti.

2. Smjesu staviti u kalup precnik 28cm i peci na 200 stepeni 15-ak minuta.

3. Postupak ponoviti i sa 3 ostale kore.

4. Napraviti osnovni fil, tako sto se zumanca i secer pjenasto umute. Dodati 200ml mlijeka, a ostatak staviti da prokuva.

5. U umucena zumanca sipati puding i brasno. Dobro umutiti da ne bude grudvica. Kada se umuti sipati ih u vrelo mlijeko neprestano mijesajuci dok se ne zgusne. Staviti da se ohladi.

6. Pjenasto umutiti maslac sa secerom u prahu i promijeasti ga sa ohladjenom smjesom.

7. Tako pripremljen fil podijeliti u 3 dijela. U jedan sipati mljevene ljesnike, u drugi na pari istopljenu crnu cokoladu i u treci na pari istopljenu bijelu cokoladu.

8. Ovako pripremljen filovima slagati: kora-fil sa ljesnicima, kora-fil sa crnom cokoladom, kora-fil sa bijelom cokoladom, kora.

9. Dekoriste po zelji (slag, cokolada, fondan, ...), ja sam marcipan.



Коментари