Malo se potrudite i uzivate u izgledu, ukusu, mirisu. Divna torta.
Potrebno je:
Za koru: Za fil:
16 jaja 16 zumanaca
16 kasika secera 20 kasika secera
20 kasika mljevenih oraha 100g secera u prahu
4 kasike brasna 1l mlijeka
2 pudinga od vanile
375g maslaca
3 kasike brasna
150g ljesnika
150 g crne cokolade
150g bijele cokolade
marcipan za oblaganje
Priprema:
1. 4 bjelanca umutiti u cvrst snijeg. Lagano dodavati 4 kasike secera, 5 kasika mljevenih oraha i kasiku brasna. Sve rucno umutiti.
2. Smjesu staviti u kalup precnik 28cm i peci na 200 stepeni 15-ak minuta.
3. Postupak ponoviti i sa 3 ostale kore.
4. Napraviti osnovni fil, tako sto se zumanca i secer pjenasto umute. Dodati 200ml mlijeka, a ostatak staviti da prokuva.
5. U umucena zumanca sipati puding i brasno. Dobro umutiti da ne bude grudvica. Kada se umuti sipati ih u vrelo mlijeko neprestano mijesajuci dok se ne zgusne. Staviti da se ohladi.
6. Pjenasto umutiti maslac sa secerom u prahu i promijeasti ga sa ohladjenom smjesom.
7. Tako pripremljen fil podijeliti u 3 dijela. U jedan sipati mljevene ljesnike, u drugi na pari istopljenu crnu cokoladu i u treci na pari istopljenu bijelu cokoladu.
8. Ovako pripremljen filovima slagati: kora-fil sa ljesnicima, kora-fil sa crnom cokoladom, kora-fil sa bijelom cokoladom, kora.
9. Dekoriste po zelji (slag, cokolada, fondan, ...), ja sam marcipan.
Коментари
Постави коментар