Pita sa sirom od domacih kora


Uz malo truda i kulinarske vjestine mozete istinski da uzivate vi i vasa porodica u ovom domacem specijalitetu.

Potrebno je:

Za kore:                              Za fil:

500g mekog brasna            500g bijelog sira
250ml vode                       2 jaja
1 kasika ulja                       2 kasike pavlake
1 kasika soli

Priprema:

1. U dublju posudu staviti brasno, dodati ulje, so, vodu i zamijesiti srednje tvrdo tijesto.

2. Podijeliti ga na dvije jufke, premazati ih uljem i ostaviti ih da odstoje oko 30 minuta.

3. Pripremiti fil tako sto se bijeli sir izmrvi, dodati jaja i pavlaku.

4. Na radnu povrsinu staviti stoljnjak, posuti ga brasnom i staviti jufku. Oklagijom razvuci koliko se moze, zatim prstima lagano vuci tijesto da bi kora bila sto tanja.

5. Koru nauljiti i posuti pripremljenim filom od sira.

6. Uz pomoc stoljnjaka zarolovati tijesto i staviti u podmazan pleh da se pece dok ne porumeni i dobije ovu divnu boju sa slike.

7. Pitu servirati sa mlijekom, jogurtom ili nesto po vasoj volji.


Коментари