Sam rolne


Lake za pripremu, a predivne za pojesti. Svaki put iznova uzivam u njihovom ukusu.

Potrebno je:

Za rolne:                                     Za fil:

500g lisnatog tijesta                   250g slatke pavlake
1 jaje za premazivanje                 3 zumanca
secer u prahu za posipanje           4 kasike secera
                                                 2 kesice vanil secera
                                                 500ml mlijeka
                                                2 kasike pudinga od vanile
                                                100g cokoladnih mrvica

Priprema:

1. Lisnato tijesto odmrznuti, pa ga razlistiti na pobrasnjenoj povrsini 5mm debljine i isjeci trake 2-2.5cm sirine i duzine 25cm.

2. Kalupe za sam rolne premazati uljem i na njih namotati isjecene trake od lisnatog tijesta preklapajuci ih.

3. Tako pripremljene kalupe staviti u pleh oblozen papirom za pecenje. Premazati ih umucenim jajetom i peci na 200 stepeni 15-20 minuta.

4. Dok se rolne peku napraviti fil tako sto prokuvamo mlijeko. Posebno umutiti zumanca sa secerom i vanil secerom, dodati puding od vanile i u ovu smjesu sipati prokuvano mlijeko. Dobro promijesati i kuvati dok se smjesa ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.

5. U ohladjenu smjesu dodati umucenu slatku pavlaku.

6. Pecene rolne skidati sa kalupa dok su jos tople i kada se prohlade puniti ih pripremljenim filom koristeci poslasticarski spric.

7. Napunjene rolne vrhovima umacemo u cokoladne mrvice i pospemo secerom u prahu.


Коментари