Moja porodicna varijanta.
Za uzivanje je u svakom slucaju.
Profiterole punjene vanila kremom i nalijepljene karamelom.
Potrebno je:
Za profiterole: Za vanila krem: Za karamel:
250ml vode 500ml mlijeka 200g secera
100g putera 2 jaja 50ml vode
150g brasna 4 kasike secera
4 jaja 1/2 brasna
1/2 gustina
1 vanilin secer
korica od 1 limuna
Priprema:
1. Zagrijati vodu i puter da prokljuca. Dodati brasno i mutiti varjacom da se sjedini. Ohladiti.
2. U ohladjenu smjesu dodati jedno po jedno jaje i dobro izmutiti.
3. Odgovarajucim spricem nanositi smjesu na pleh oblozen pek papirom. Peci 15-ak minuta na 200 stepeni.
4. 400ml mlijeka prokuvati. Jaja pjenasto izmutiti sa secerom, dodati gustin, brasno, vanilin secer, rendanu koricu limuna, promijesati i sipati 100ml mlijeka. Ovu smjesu sipati u prokuvano mlijeko, neprestano muteci dok se ne zgusne.
5. Ovom smjesom (vanilin krem) puniti pecene i ohladjene profiterole odgovarajucim spricem.
6. Karamel napraviti tako sto secer i vodu stavimo na laganoj vatri i kuvamo dok se smjesa ne zgusne.
7. Profiterole umakati u topli karamel i lijepiti praveci kupu ili neku drugu figuru.
Коментари
Постави коментар