Croque en bouche


Moja porodicna varijanta.
Za uzivanje je u svakom slucaju.

Profiterole punjene vanila kremom i nalijepljene karamelom.

Potrebno je:

Za profiterole:               Za vanila krem:                 Za karamel:

250ml vode                   500ml mlijeka                    200g secera
100g putera                  2 jaja                                 50ml vode
150g brasna                  4 kasike secera
4 jaja                           1/2 brasna
                                    1/2 gustina
                                    1 vanilin secer
                                    korica od 1 limuna

Priprema:

1. Zagrijati vodu i puter da prokljuca. Dodati brasno i mutiti varjacom da se sjedini. Ohladiti.

2. U ohladjenu smjesu dodati jedno po jedno jaje i dobro izmutiti.

3. Odgovarajucim spricem nanositi smjesu na pleh oblozen pek papirom. Peci 15-ak minuta na 200 stepeni.

4. 400ml mlijeka prokuvati. Jaja pjenasto izmutiti sa secerom, dodati gustin, brasno, vanilin secer, rendanu koricu limuna, promijesati i sipati 100ml mlijeka. Ovu smjesu sipati u prokuvano mlijeko, neprestano muteci dok se ne zgusne.

5. Ovom smjesom (vanilin krem) puniti pecene i ohladjene profiterole odgovarajucim spricem.

6. Karamel napraviti tako sto secer i vodu stavimo na laganoj vatri i kuvamo dok se smjesa ne zgusne.

7.  Profiterole umakati u topli karamel i lijepiti praveci kupu ili neku drugu figuru.


Коментари