Gulas sa palentom


Ovo je jelo koje je iz Madjarske doslo na nase trpeze i zadrzalo se. To svjedoci o njegovom kvalitetu i odlicnom ukusu. Svi koji pripremaju gulas imaju svoje male tajne i to mu daje jos vecu draz.
Na ovu temu ja sa vama dijelim ovu varijantu koja je u mojoj porodici naisla na izvanredan prijem.

Potrebno je:

Za gulas:                                                     Za palentu:

1kg teleceg buta                                          350g brasna za palentu
2 glavice crmnickog luka                              1,3l vode
1 sargarepa                                                1 kasika soli
3 cena bijelog luka                                      250ml pavlake za kuvanje
persun                                                      100g maslaca
1 kasika mljevene slatke paprike                   1 kesica parmezana
1/2 kasicice mljevene ljute paprike
1 soljica paradajz pirea
so, biber
zacinsko bilje
1 kasicica skrobnog brasna
2 kasike ulja
1 kockica maslaca

Priprema:

1. Na ulju i maslacu proprziti sitno nasjeckan luk, dodati isjeckanu sargarepu. Poslije nekoliko minuta dodati meso isjeckano na kockice, sve to prziti dok tecnost koju ispusti meso ne ispari.

2. Dodati slatku, ljutu papriku i paradajz pire, naliti vodom toliko da prekrije meso i dinstati na laganoj vatri 30-ak minuta.

3. Sada dodati nasjecakni bijeli luk i persun, so, biber, zacinsko bilje i lagano promijesati i dinstati jos 10 minuta.

4. U soljici sa malo vode promijesati kasicicu brasna dodati u gulas i ostaviti ga na ploci jos 5 minuta da se sve sjedini.

5. Dok se gulas dinstao pripremiti palentu. U serpu sa vodom, dodati kasiku soli i kada prokljuca sipati lagano brasno stalo mijesajuci 2-3 minuta da se ne bi stvorile grudvice.

6. Dok je jos vruca uz pomoc dvije kasike oblikovati palentu i slagati u maslacem podmazan pleh. Ostatak maslaca rasporediti po vrhu palente, preliti pavlakom za kuvanje i posuti parmezanom. Peci 20 minuta na 200 stepeni.



7. Servirati palentu sa gulasem i jelo je spremno.


Коментари