Red velvet


Preukusna i prelijepa torta. Na svakom tanjiru ili stolu izazvace odusevljenje.

Potrebno je:

Za biskvit:                                      Za fil:

450g brasna                                    250g maslaca
200g maslaca                                  200g slatke pavlake
280g secera                                    125g secera u prahu
4 jaja                                             sok od 1 limuna
1 kasika crvene boje                         cimet
100g malina (pire)                           300g krem sira
125g jogurta (grcki)
1 kasika sode bikarbone
1 kasika jabukovog sirceta
30g kakaa
1/2 pr. za pecivo
prstohvat soli

Priprema:

1. U posudi kremasto umutiti omeksali maslac i secer.

2. Smjesi dodati jedno po jedno jaje, pa kakao i crvenu boju. Sve to dobro izmutiti pa polako dodati jogurt, pire od malina (maline u blederu izmiksati), 1/3 brasna i mutiti lagano da se sve sjedini.

3. Zatim dodati sodu i sirce, prstohvat soli i preostalo brasno koje smo pomijesali sa praskom za pecivo i mutiti sve jos malo da bi se dobila kompaktna smjesa.

4. Od ove smjese peci 4 kore (ili 2 koje se dijele na pola) u podmazan kalup precnika 21cm, 30 minuta na 180 stepeni.

5. Dok se kore peku pripremiti fil tako sto se kremasto umuti maslac sa secerom u prahu, doda se umucena slatka pavlaka i na kraju krem sir, sok od limuna i malo cimeta.

6. Pecene kore ohladiti i pristupiti slaganju torte. Nafilovati kore i sloziti jednu na drugu s tim sto se 4 kora izmrvi i pospe po slozenoj torti da bi se dobio utisak plisa.

7. Tortu dobro ohladiti i sluziti.

Коментари