Krem pita


Procitala sam mnogo recepata, pravila puno puta, probala ih na raznim mjestima i dosla sam do ove moje izrade koju rado dijelim sa vama. Moji ukucani i prijatelji su odusevljeni, vjerujem da cete biti i vi.

Potrebno je:

Za koru:                            Za krem 1:                      Za krem 2:

125g maslaca                    1l mlijeka                        4dl slatke pavlake
125g brasna                       6 zumanaca                    1 kesica slag kr. od vanile
50ml mlijeka                     100g gustina                  1 kesica instant zelatina
25g secera u prahu            170g secera                            
1 kasicica ekstrata vanile  2 kesice vanilin secera
nekoliko kapi sirceta         1 kasika ruma (bacardi)

Priprema:

1. Pjenasto izmiksati maslac sa secerom u prahu, vanilom i sircetom. Dodati brasno i mlijeko i miksati jos malo. Smjesu staviti u frizider da se malo stegne.

2. Za to vrijeme skuvati prvi dio kreme. Treba da bude cvrsta smjesa (vanila krem) i u vrucu usuti rum. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.

3. Za drugi dio kreme izmiksati slatku pavlaku, dodati prasak od krem slaga vanila i miksati jos 2-3 minuta. Zatim sjediniti sa hladnim kremom od vanile. Napraviti glatku smjesu i dodati instant zelatin.

4. Ohladjeno tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela, svaki dio razvuci na papiru za pecenje u obliku pravugaonika dimenzija 30x35. Jako je tanko i pazljivo ga prebaciti sa papirom za pecenje na okrenutu stranu pleha i peci u zagrijanoj pecnici na 200 stepeni nekoliko minuta.

5. Krem podijeliti na 3 jednaka dijela i pazljivo nanosti na kori. Ukoliko vam neka kora pukne spojite ih kao puzle i staviti u sredinu.

6. Kolac staviti na hladjenje nekoliko sati. Pozeljno ga je pritisnuti (pogodan predmet) da bi se dobila kompaktnost.

7. Rezati kolac na kocke, posuti ih secerom u prahu, mozete ih sluziti sa vocem.

Коментари