Procitala sam mnogo recepata, pravila puno puta, probala ih na raznim mjestima i dosla sam do ove moje izrade koju rado dijelim sa vama. Moji ukucani i prijatelji su odusevljeni, vjerujem da cete biti i vi.
Potrebno je:
Za koru: Za krem 1: Za krem 2:
125g maslaca 1l mlijeka 4dl slatke pavlake
125g brasna 6 zumanaca 1 kesica slag kr. od vanile
50ml mlijeka 100g gustina 1 kesica instant zelatina
25g secera u prahu 170g secera
1 kasicica ekstrata vanile 2 kesice vanilin secera
nekoliko kapi sirceta 1 kasika ruma (bacardi)
Priprema:
1. Pjenasto izmiksati maslac sa secerom u prahu, vanilom i sircetom. Dodati brasno i mlijeko i miksati jos malo. Smjesu staviti u frizider da se malo stegne.
2. Za to vrijeme skuvati prvi dio kreme. Treba da bude cvrsta smjesa (vanila krem) i u vrucu usuti rum. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
3. Za drugi dio kreme izmiksati slatku pavlaku, dodati prasak od krem slaga vanila i miksati jos 2-3 minuta. Zatim sjediniti sa hladnim kremom od vanile. Napraviti glatku smjesu i dodati instant zelatin.
4. Ohladjeno tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela, svaki dio razvuci na papiru za pecenje u obliku pravugaonika dimenzija 30x35. Jako je tanko i pazljivo ga prebaciti sa papirom za pecenje na okrenutu stranu pleha i peci u zagrijanoj pecnici na 200 stepeni nekoliko minuta.
5. Krem podijeliti na 3 jednaka dijela i pazljivo nanosti na kori. Ukoliko vam neka kora pukne spojite ih kao puzle i staviti u sredinu.
6. Kolac staviti na hladjenje nekoliko sati. Pozeljno ga je pritisnuti (pogodan predmet) da bi se dobila kompaktnost.
7. Rezati kolac na kocke, posuti ih secerom u prahu, mozete ih sluziti sa vocem.
Коментари
Постави коментар