Potrebno je:
Za koru: Za fil:
300g brasna 250g mljevenog maka
125ml mlijeka 100g secera
35g secera 2 vanilin secera
2 jaja (1 za tijesto i 1 za premazivanje) 100ml mlijeka
kesica kvasca malo cimeta
prstohvat soli
Priprema:
1. Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto i ostaviti da naraste duplo.
2. Nadoslo tijesto preimijesiti jos jednom i poslje pola sata razvuci ga u obiku pravugaonika, debljine 5mm.
3. U medjuvremenu mak, secer, vanilin secer i cimet sjediniti, dodati vrelo mlijeko i sve dobro promijesati.
4. Ovaj fil nanijeti na razvucenu koru, urolati ga (kao na slici), prebaciti u pleh oblozen papirom za pecenje i ostaviti 20 minuta da odstoji. Poslije toga premazati rolat razmucenim jajetom i peci 20-ak minuta na 200 stepeni.
5. Peceni rolat tj. strudlu od maka odnosno makovnjacu posuti secerom u prahu i sluziti.
Коментари
Постави коментар