Makovnjaca


Potrebno je:

Za koru:                                                               Za fil:

300g brasna                                                        250g mljevenog maka
125ml mlijeka                                                      100g secera
35g secera                                                          2 vanilin secera
2 jaja (1 za tijesto i 1 za premazivanje)                    100ml mlijeka
kesica kvasca                                                      malo cimeta
prstohvat soli

Priprema:

1. Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto i ostaviti da naraste duplo.

2. Nadoslo tijesto preimijesiti jos jednom i poslje pola sata razvuci ga u obiku pravugaonika, debljine 5mm.

3. U medjuvremenu mak, secer, vanilin secer i cimet sjediniti, dodati vrelo mlijeko i sve dobro promijesati.

4. Ovaj fil nanijeti na razvucenu koru, urolati ga (kao na slici), prebaciti u pleh oblozen papirom za pecenje i ostaviti 20 minuta da odstoji. Poslije toga premazati rolat razmucenim jajetom i peci 20-ak minuta na 200 stepeni.

5. Peceni rolat tj. strudlu od maka odnosno makovnjacu posuti secerom u prahu i sluziti.

Коментари