Francuska torta


Potrebno je:

Za kore:                                Za fil:                              Za glazuru:

12 jaja                                  4 jaja                              80g cokolade
160g cokolade                        200g secera u prahu         2 kasike putera
280g oraha                           200g putera                   100ml slatke pavlake
3 kasike ravne brasna            160g cokolade
250g secera                          2 kesice vanilin secera
280g putera

dzem od kajsije

Potrebno je:

1. Umutiti zumanca sa secerom, dodati omeksali puter i sve zajedno jos mutiti. Otopiti cokoladu na pari i sipati je u vec umucena zumanca sa secerom i puterom. Dodati orahe i brasno i na kraju bjelanca umucena u cvrst snijeg. Sve sastojke lagano rucno izmijesati.

2. Od ove smjese peci 3 kore u kalupu precnika 26cm oko 20 minuta na 180 stepeni.

3. Svaku pecenu koru premazati sa dzemom od kajsija.

4. Za fil umutiti jaja sa secerom i kuvati ih na pari, ostaviti ih da se ohlade. Ohladjenim jajima dodati dobro umucen puter, istopljenu (na pari) cokoladu i vanilin secer. Fil dobro izmijesati i ostaviti u frizideru da se dobro ohladi.

5. Ohladjeni fil opet izmutiti mikserom par minuta i filovati kore (kao na slici).

6. Tortu preliti glazurom koja se pravi tako sto se slatka pavlaka ugrije (ne smije da provri), doda se cokolada i puter i lagano se mijesa dok se sve ne sjedini. Glazuru prohladiti i preliti preko torte.

7. Tortu ukrasiti rendanom cokoladom, kuglicama marcipana, ...

Коментари