Kis Loren (Quiche Lorraine)


Evo jedne zanimljivosti. Pripremajuci ovo jelo primjetila sam da ga rado jedu svi i oni koji vole slaninicu i oni koji je ne vole. Vjerovatno ova kombinacija namirnica i nacin pripreme stvara poseban ukus.

Potrebno:

Za tijesto:                                Za fil:

200g brasna                           200g slanine
40g maslaca                           250g kackavalja
3 zumanca                              1 praziluk
2 kasike kis pavlake                 4 jaja
so                                         250ml neutralne pavlake
1/2 praska za pecivo                 so, biber

Priprema:

1. U posudu sa brasnom dodati omeksali maslac, zumanca, kiselu pavlaku, so i prasak za pecivo. Zamijesiti tijesto, napraviti jufku, umotati je u prozirnu foliju i ostaviti u frizideru najmanje 2 sata.

2. Za to vrijeme na malo ulja isprziti slaninu izrezanu na kockice, kada slanina postane hrskava dodati isjeceni praziluk, jos malo proprziti i ostaviti da se ohladi.

3. Ohladjeno tijesto razvuci u krug i staviti u kalup (precnika 28cm). Dno izbusiti viljuskom i peci 10-ak minuta u zagrijanoj pecnici.

4. Dok se tijesto pece u posudi izmutiti narendani kackavalj, jaja, neutralnu pavlaku, so i biber.

5. Na polu pecenu koru staviti pripremljenu slaninu i praziluk i preliti sa smjesom od kackavalja. Vratiti kalup u pecnicu i peci jos 15-20 minuta.

Коментари