Moj sin Marko (najstari u drustvu Borisa i Sergeja), davno kada je imao 6 godina, kaze meni da mu napravim tortu. Pitala sam ga da li zeli neku posebnu. Rekao je :"Napravi mi da ima 4 zute kore, natopljene sokom od ananasa, fil od jagoda i po vrhu ukrasena vocem i slagom".
Ja samo to shvatila ovako i recept ne mijenjam vec 15 godina.
Potrebno je:
Za kore: Za fil:
8 jaja 4 zumanca
8 kasika secera 4 kasike secera
8 kasika brasna 4 kasike brasna
200ml soka od ananasa 0.5l mlijeka
200g maslaca
200g secera u prahu
1 kesica slaga(jagoda)
500g svjezih jagoda
3-4 kivija
Priprema:
1. 4 jaja izmutiti sa 4 kasike secera, kada se dobije pjenasta smjesa dodati 4 kasike brasna. Smjesu sipati u kalup precnika 24cm i peci na 200 stepeni 10-ak minuta.
2. Pecenu i ohladjenu koru podijeliti na pola i isti postupak ponoviti jos jedanput tako da se dobiju 4 kore.
3. U medjuvremenu pripremiti fil tako sto se zumanca izmute sa secerom, doda se brasno, u to sipati vrelo mlijeko i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti maslac sa secerom u prahu dok se ne dobije pjenasta smjesa, u to dodati ohladjen krem, izmucen slag od jagode i izblendirane svjeze jagode. Sve zajedno mutiti dok se ne dobije fini krem.
4. Fil podijeliti na 4 dijela i nanosti ga na kore predhodno natopljene sokom od ananasa. Tortu po vrhu ukrasiti kolutovima kivija, jagode, ananasom ili kako vi zelite.
Коментари
Постави коментар