Cokoladni kolac sa makom


Potrebno je:

Za biskvit                                 Za fil:

7 jaja                                        750g jabuka
160g maslaca                           2dl bijelog vina
280g secera u prahu                 50g secera
20g brasna                               300g dzema od kajsije
250g mljevenog maka              Glazura:
1 pr za pecivo                           300g cokolade za kuvanje
1 vanilin secer                          250ml slatke pavlake
prstohvat cimeta                       50ml ruma

Priprema:

1. Maslac i secer u prahu, pjenasto izmutiti, dodati zumanca, pa sve umutiti u glatku smjesu.

2. Bjelanca izlupati u cvrst snijeg.

3. Brasno, prasak za pecivo, vanilin secer, cimet, mljeveni mak, zajedno izmijesati i lagano dodavati u pjenastu masu od maslaca secera i jaja.

4. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca, lagano rucno izmijesati, staviti u kalup za tortu i peci na 180 stepeni oko 40 minuta.

5. Tijesto ostaviti da se dobro ohladi, prerezati na 3 dijela i svaki dio premazati vrelim filom.

6. Fil se pravi na sledeci nacin. Ociscene i oguljene jabuke izrendati i prokuvati sa vinom, cimetom i kristal secerom. Zatim izmiksati stapnim mikserom da bi se stvorila kasasta smjesa. Dodati dzem od kajsije, vratiti na sporet da se prokuva i odmah premazati kore.

7. Slatku pavlaku zagrijati, dodati cokoladu i rum, ostaviti da se prohladi i preliti filovanu tortu.

Коментари