Cokoladna carolija


Potrebno:

Za biskvit:                 Za fil:                                    Za glazuru:  

6 jaja                       200g mlijecne cokolade            100ml mlijeka
8 kasika secera         200g cokolade za kuvanje         150g cokolade za kuvanje
6 kasika ulja             150g pecenih ljesnika               1 kocka maslaca
6 kasika mlijeka        500ml slatke pavlake              1 kasika secera
6 kasika brasan        200g napolitanke od ljesnika
3 kasike kakaoa         4-5 kasika nutele
1 pr. za pecivo
                               150ml mlijeka
                               2 kasike nes kafe

Priprema:

1. Pjenasto umutiti jaja i secer, dodati postepeno ulje, smanjiti brzinu, pa naizmjenicno dodavati mlijeko i mjesavinu brasna, praska za pecivo i kakaa. Sve dobro umutiti da se dobije glatka smjesa, pa sipati u kalup (24cm) oblozen papirom za pecenje i peci na 180 stepeni 25 minuta.

2. Za fil ugrijati slatku pavlaku, pa preliti preko cokolade i mutiti dok se ne istopi.Dodati usitnjene ljesnike i ostaviti da se fil malo ohladi i stegne.

3. Hladan biskvit preprezati dva puta da se dobiju 3 kore. Svaku koru nakvasiti mjesavinom toplog mlijeka i nes kafe.

4. U serpici staviti nutelu, malo je ugrijati, pa kasikom isarati po korama.

5. Staviti pola fila po kori, pa posuti polovinom mljevene napolitanke, tako ponoviti i sa drugom korom. Staviti trecu koru i tortu ostaviti u frizideru da se stegne.

6. Za glazuru ugrijati mlijeko, dodati cokoladu, maslac i secer, mutiti dok se sve ne sjedini. Ohladjenu glazuru preliti preko torte.

7. Tortu jos ukrasiti cokoladnim mrvicama.

Коментари