Dobos torta


Potrebno je:

Za kore:                          Za fil:                 Za glazuru:

10 jaja                            5 jaja                  200g karamele
10 kasika secera            270g secera
10 kasika brasna           200g cokolade
rendana kora limuna     250g maslaca
2 vanilina secera

Priprema:

1. Bjelanca umutiti u cvrst snijeg, posebno umutiti zumanca sa secerom i vanilin secerom, dodati brasno i lagano spojiti sa umucenim bjelancima.

2. Na papiru za pecenje iscrtati krugove  precnika 24cm i po njima ravnomjerno raspodijeliti pripremljenu smjesu i peci 8 kora.

3. Za fil umutiti jaja sa secerom, na pari kuvati i dodati cokoladu. Sve mutiti dok se cokolada ne otopi. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. U ovu ohladjenu smjesu dodati umucen masalc.

4. Ovim filom filovati kore i slagati, poslednju (osmu) koru isjeci na 16 djelova staviti na slozenu tortu i premazati karamelom. Tortu okolo ukrasiti sa preostalim filom.

Коментари