Portugalski tart


Potrebno je:

500g lisnatog tijesta
10g cimeta
2 jaja
2 kasicice arome vanile
250g slatke pavlake
2 kasike secera
izrendana korica pomorandze

Preliv:

8 kasika secera
sok od dvije pomoradze

Priprema:

1. Prvi komad lisnatog tijesta (2x250g) tanko razvuci u oblik pravugaonika, posuti ga cimetom


2. Tijesto zarolovati i dobijeni rolat isjeci na 6 komada. Svaki komad uspavno postaviti i pritisnuti rukom


3. Tako uraditi i sa drugim dijelom tijesta da bi se dobilo 12 komada. U kalupu za mafine postaviti papirne korpice i staviti tijesto, pa ga dodatno razvuci rukom i formirati prema obliku korpice. Peci 8-10 minuta na 180 stepeni.


4. Dok se tijesto pece napraviti punjenje tako sto se jaja umute sa secerom, doda se aroma vanile, izrendana korica pomorandze i na kraju slatka pavlaka. Sve sastojke dobro promijesati da bi se sjedinili.

5. Izvaditi tijesto iz pecnice i ako je potrebno kasikom ga dodatno pritisnuti u sredinu da bi se napravilo mjesto za punjenje. Rasporediti punjenje po korpicama i staviti da se pece jos 10 minuta. Kada dobije zlatno-zutu boju, tart je pecen.

6. Peceni tart preliti karamelom od pomorandze, koji se pravi tako sto se u manjoj sercpici sipa secer, doda sok od pomorandze i lagano kuva dok se ne zgusne.

Коментари