Curece cufte u paradajz sosu


Ako razmisljate sta cete za rucak, u zelji da vam pomognem, evo mog prijedloga. Veoma zanimljivo, ukusno i zdravo jelo. Svi ce vam biti zahvalni na ovim divnim zalogajima.

Potrebno je:

Za cufte                                            Za sos

500g mljevenog cureceg mesa              2 svjeza paradajza
3 kasike prezle                                  200ml paradajz pelata
2 cena bijelog luka                             2 cena bijelog luka
1 kasicica mljevene crvene paprike         1 kasicica mljevene ljute paprike
so, biber i mjesavina zacina                  1 kasicica secera
                                                        1/2 kasicice origana
brokoli                                               so, biber, persun, zacinsko bilje

Priprema:

1. U posudu staviti meso, dodati sitno isjeckani bijeli luk, prezlu, mljevenu papriku, so, biber, mjesavinu zacina. Mijesajuci sve dobro sjediniti pa ostaviti u frizideru najmanje sat vremena.

2. Za to vrijeme (dok se meso hladi) pripremiti paradajz sos. Na maslnovom ulju proprziti sitno isjeckani bijeli luk. Oguliti svjezi paradajz, isjackati ga na kockice i sipati u posudu sa bijelim lukom. Dodati paradajz pelat  i sve kuvati na lagaoj vatri. Kada se paradajz malo ukuva, izblendirati ga stapnim mikserom, vratiti na vatru i dodati ljutu mljevenu papriku, so, biber, origano, zacinsko bilje, secer.

3. Sos uz neprestano mijesanje kuvati jos nekoliko minuta.

4. Od pripremljenog mesa praviti kuglice tj. cufte i prziti ih na laganoj vatri.

5. U medjuvremenu za prilog obariti brokoli.

6. Servirati kao na slici ili po zelji

Коментари