Cokoladna torta sa jagodama


Potrebno je:

Za biskvit                                 Za mus                              Za preliv

2 jaja                                       300g crne cokolade           200g crne cokolade
150g secera                              100g bijele cokolade           100ml slatke pavlake
100g maslaca                           100g maslaca              
100ml mlijeka                           500g slatke pavlake          600-700g jagoda
1 kasicica pr za pecivo                1 kesica zelatina
40g kakaa                               4 kasike hladne vode
100g brasna
prstohvat soli

Priprema:

1. Pjenasto umutiti jaja sa secerom, dodati omeksali maslac, sve to jos malo mutiti pa usuti mlijeko. Brasno, kakao, so, prasak za pecivo izmijesati, pa usuti u predhodnu smjesu pa sve zajedno izmikasti.

2. Smjesu sipati u kalup precnika 24cm i peci u zagrijanoj rerni 20-ak minuta na 180 stepeni.

3. Biskvit ohladiti, skloniti obruc, staviti na tanjir za posluzivanje i vratiti obruc.

4. Mus: Cokolade i maslac istopiti na pari. Ohladiti. Slatku pavlaku umutiti. Zelatin sipati u hladnu vodu i ostaviti ga da nabubri 5 minuta. Zatim ga malo ugrijati dok se ne istopi i sipati u umucenu slatku pavlaku. Dodati istopljenu cokoladu i promijesati da se sve sjedini.

5. 3-4 kasike musa sipati preko biskvita. U krug oko obruca sloziti polovine jagoda, a ostale jagode poredjati po musu. Kada su jagode poredjane dodati ostatak musa i sve poravnati.

6. Preliv: Cokoladu izlomiti i preliti toplom slatkom pavlakom. Mijesati dok se smjesa ne ujednaci i preliti preko torte. Tortu posuti izrendanom bijelom cokoladom.

7. Ostaviti u frizideru nekoliko sati, najbolje preko noci.

Коментари