Malakof torta


Mekana, socna, ukusna, pravi delikates. U ljetnjim danima osvjezava i prija svim culima.

Potrebno je:

Za biskvit:               Za bavarski krem:                 Za ukrasavanje:

6 jaja                     350ml slatke pavlake             500ml slatke pavlake
175g secera             100g secera                           100g secera
150g brasna            160ml mlijeka                        100g badema u listicima
90g putera              160ml espreso kafe                nekoliko komada piskota
                             1 zumance                                
                              2 kesice zeltina                      200g piskota
                                                                         50ml ruma
                                                                         50m espreso kafe

Priprema:

1. Odvojiti bjelanca od zumanaca i mutiti ih odvojeno sa po pola kolicine secera. Pjenasto umucena zumanca dodati u sne od bjenalaca, lagano rucno izmijesati pa dodati potopljeni maslac i brasno, sve to jos mutiti dok se dobro ne umijesa.

2. Sipati smjesu u kalup precinka 24cm i peci na 180 stepeni dok se biskvit ne ispece.

3. Ispeceni i ohladjeni biskvit podijeliti po sredini na pola. Za bavarski krem umutiti slatku pavlaku (da ne bude previse cvrsta). Mlijeko i espreso kafu zagrijati pa dodati zumance umuceno sa secerom i lagano mijesajuci paziti da smjesa ne provri.

4. Skloniti sa vatre, dodati zelatin (pripremljen po uputsvu sa kesice) i ostaviti da se ohladi. Ohladjenu smjesu pomijesati sa umucenom slatkom pavlakom.

5. U kalupu u kom se pekao biskvit redjati tortu. Prvo staviti prvu polovinu biskvita pa preko toga usuti polovinu bavarske kreme, po tome poredjati piskote prethodno natopljene sa kafom i rumom.
Usuti drugu polovinu kreme i na vrhu drugu koru biskvita.

6. Ostaviti da se ohladi u frizideru preko noci. Skloniti kalup premazati slatkom pavlakom, posuti pecenim listicima badema i ukrasiti sa piskotama natopljenim cokoladom.


Коментари