Potrebno je:
Za koru: Za fil:
350g brasna 350g oraha
220ml mlijeka 2 kesice vanilin secera
1 kasika masti (50ml ulja) 150g secera
1 kasika secera 1 soljica mlijeka
1 kesica kvasca
100g dzema od kajsija
50g oraha
Priprema:
1. U toplo mlijeko staviti secer i kvasac. Ostaviti da nadodje, pa dodati kasiku masti i brasno, sve dobro izmijesati i ostaviti tijesto na toplom da duplo naraste.
2. Samljeti orahe i promijesati ih sa secerom i vanilin secerom.
3. Nadoslo tijesto podijeliti na 3 dijela, prvi dio razvuci, staviti ga u cetvrtasti pleh (30*18), poprskati ga mlijekom, posuti sa pola smjese od oraha i secera, ponovo poprskati sa malo mlijeka, pa staviti preko toga drugu koru postupak ponoviti jos jedan put i staviti trecu koru. Peci u zagrijanoj pecnici na 180 stepeni 30 minuta.
4. Peceni kolac prevrnuti na tacnu tako da ono sto je bilo na dnu, sada bude gore. Jos dok je topao premazati ga sa dzemom od kajsija i posuti mljevenim orasima.
Коментари
Постави коментар