Potrebno je:
Za kore:
12 bjelanaca
250g secera
2 vanilin secera
250g mljevenih ljesnika
80g brasna
Za fil:
12 Zumanaca
250g secera
2 vanilin secera
300g maslaca
150g mljevenih ljesnika
Za premaz:
3 kasike dzema od kajisja
1 kasika vode
Bijela glazura:
250-300g prah secera
2 kasike ulja
3 kasike limunovog soka
jedno bjelance (sobne temp)
Dekoracija:
50g cokolade
kasicica ulja
100g krupno samljevenih ljesnika
Priprema:
1. Ispeci ljesnike (500g) da bi se dobio pun ukus i miris. Ljesnike staviti u pleh oblozen pek papirom i peci na 170 stepeni dok opna malo potamni. Tople ljesnike ocistiti od opne i ostaviti da se ohlade. Ohladjene podijeliti na 3 dijela, za kore, fil i dekoraciju.
2. Mikserom umutiti bjelanca u cvrst snijeg, pa postepeno dodavati secer i vanilin secer. Pomijesati mljevene ljesnike i brasno, pa dodati rucno mijesajuci u smjesu sa bjelancima. Od ove smjese peci 6 kora u kalupu precnika 22cm oblozenom pek papirom (koji se skida kada se kora ohladi) na 170 stepeni. Za svaku koru je potrebno 4 pune kasike smjese. Dok se kora pece ostatak smjese drzati u frizideru.
3. Za fil umutiti zumanca sa secerom i vanilin secerom. Kuvati na pari uz neprestano mijesanje 10-ak minuta. Ostaviti da se ohladi. Umutiti maslac sobne temperature spojiti ga sa ohladjenim filom, dodati mljeveni ljesnik i jos malo mutiti da bi fil bio vazdusast.
4. Od pripremljnog fila odvojiti dvije kasike za premaz oko torte, a sa ostatkom fila premazivati kore.
5. Poslednju sestu koru premazati dzemom od kasjije koji se predhodno razrijedi sa vodom i zagrije na sporetu. Tortu ostaviti da se ohladi u frizideru sat vremena.
6. Prije nanosenja bijele glazure otopiti cokoladu sa kasikom ulja, jer se cokolada nanosi na tek stavljenu bijelu glazuru. Tortu okolo obloziti sjeckanim ljesnikom.
7. Umutiti bjelance u cvrst snijeg, dodati secer u prahu, limunov sok i ulje i mutiti mikserom. Treba da se dobije gust krem, glazuru preliti preko torte i vrelim mokrim nozem je premazati. Odmah iscrtati cokoladne krugove, pa stapicem za raznjice vuci linije od sredine torte jednu ka gore jednu ka dolje.
8. Tortu dobro ohladiti, najbolje je spremiti jedan dan ranije i uzivacete u svakom zalogaju.
Коментари
Постави коментар