Ova pogaca ukrasice vasu novogodisnju trpezu, a i tradicija ce biti ispostovana.
Potrebno je:
650g brasna
2 jaja
200ml mlijeka
150ml jogurta
50ml ulja
1 kesica kvasca
1 kasika secera
1 kasicica soli
1 zumance za premaz
Za dekoraciju:
100g brasna
2 kasike gustina
1 kasicica soli
80ml vode
prehrambene boje.
1 bjelance
Priprema:
1. U toplo mlijeko staviti secer i kvasac i sacekati da kvasac pocne da nadolazi. U zdjelu staviti brasno, jaja, jogurt, ulje, so i dodati nadosli kvasac. Sve dobro umijesati i ostaviti tijesto na toplom da se udvostruci.
2. Nadoslo tijesto premijesiti i staviti ga u okrugli kalup. Ostaviti ga jos 15 minuta na sobnoj temperaturi, premazati ga zumancetom i peci na 170 stepeni 45 minuta.
3. Od brasna, gustina, soli i vode zamijesiti tijesto. Od ove smjese bojati i praviti ukrase po zelji.
4. Pecenu pogacu izvaditi iz rerne, dekorisati pripremljenim ukrasima koje lijepite za pogacu bjelancetom i vratiti u rernu jos 5 minuta, da se ukrasi osuse.
Коментари
Постави коментар