Battenberg kolac


Potrebno je:

170gr maslaca
150gr secera
125gr brasna
50gr bademovog brasna
5gr praska za pecivo
malo soli
3 jaja
30ml mlijeka
5gr bademovog ekstrata

15gr kakao praha
15gr secera
30ml mlijeka

180gr dzema od kajsije

200gr bademovog brasna
120gr secera u prahu
15gr kakao praha
60gr dzema od kajsija
5gr ekstrata badema

Priprema:

1. U posudu sipati brasno, bademovo brasno, prasak za pecivo, so i sve promijesati.

2. U drugu posudu sipati maslac, secer pa izmiksati, dodavati jedno po jedno jaje ne prestajuci sa miksanjem. Ovoj smjesi dodati pripremljene suve sastojke , nastaviti sa miksanjem i dodati mlijeko.

3. Podijeliti smjesu na pola i u jedan dio sipati ekstrat od badema, a u drugi mjesavinu kakao praha, secera i mlijeka.

4. Pleh velicine 20x20cm oblozen papirom za pecenje podijeliti na pola (kartonom, ...) i sipati smjese odvojeno, peci 30-35 minuta na 180 stepeni.

5. Pecene biskvite podijeliti na pola, premazati sa svih strana dzemom od kajsije (predhodno  podgrijati) i spojiti kao sah.

6. Za oblaganje koristiti marcipan koji se pravi tako sto promijesamo bademovo brasno, kakao prah i secer u prahu. Dodati dzem i ekstrat od badema. Smjesu dobro umijesiti i pripremljenu razlistiti izmedju 2 pek papira.

7. Cijeli kolac obloziti marcipanom, a povrsinu ukrasiti po zelji.

Коментари