Japanski cheesecake


Ovako socan, mekan i ukusan kolac tesko sam mogla i zamisliti a sada uzivamo u njemu. Svi smo odusevljeni.

Potrebno je:

6 jaja
300g krem sira
60g putera
60g secera +100g
200ml slatke pavlake
80g brasna
2 kasike limunovog soka
2 kasike dzema od kajsije

Priprema:

1. Odvojiti zumanca od bjelanaca i bjelanca sa 100g secera izmiksati u cvrst snijeg.

2. Na pari otopiti puter, dodati krem sir i 60g secera. Skloniti sa vatre i u tu smjesu sipati slatku pavlaku i dodavati jedno po jedno zumance neprestano mijesajuci (rucno). Dodati brasno i limunov sok, sve promijesati i dodavati snijeg od izmucenih bjelanaca, otprilike po 1/3.

3. Smjesu sipati u kalup (R=20cm) oblozen pek papirom i po dnu i sa strane. Ovaj kalup staviti u veci u koji je prethodno sipana vrela voda. Staviti u pecnicu i peci 60 minuta na 160 stepeni, zatim smanjiti na 140 stepeni jos 10 minuta. Ugasiti pecnicu otvoriti malo vrata i ostaviti kolac jos 10-ak minuta.

4. Pecen kolac premazati otopljenim dzemom od kajsije i posuti secerom u prahu. Servirati sa jagodama i slagom.

Коментари