Potrebno je:
Za biskvit: Za fil:
12 bjelanca 600 ml mlijeka
12 kasika secera 6 kasika secera
6 zumanaca 2 vanilin secera
6 kasika mljevenih oraha 7 kasika brasna
6 kasika brasna 6 zumanca
250g maslaca
100g secera u prahu
200g zele bombona
150g sjeckanih oraha
100g suve kajsije
Priprema:
1. Skuvati fil tako sto u 500ml mlijeka sipamo secer i vanilin secer da sve provri. Posebno umutiti zumanca i brasno sa 100ml mlijeka pa dodati u provrelo mlijeko i kuvati dok se ne zgusne, neprestano mijesajuci. Ostaviti smjesu da se ohladi.
2. Izmutiti maslac sa secerom u prahu, pa dodavati kasiku po kasiku od pripremljene smjese i mutiti mikserom dok se dobije kremasti fil.
3. Od ovog fila 1/4 ostaviti za premaz torte, a u ostatak dodati isjeckane zele bombone, orahe i kajsije.
4. Za biskvit izmutiti bjelanca uz postepeno dodavanje secera, potom dodati jedno po jedno zumance. Posebno promijesati brasno i mljevene orahe i to sipati u ovu predhodnu smjesu, pa sve lagano rucno izmijesati.
5. Ovu pripremljenu smjesu za biskvit sipati u pleh (30*40cm) obloziti pek papirom i peci 20-25minuta na 180 stepeni.
6. Peceni biskvit (kada se ohladi) podijeliti na 4 dijela i filovati jednu po jednu koru ohladjenim filom.
7. Tortu na kraju premazati sa 1/4 odvojenog fila i posuti mljevenim orasim.
Коментари
Постави коментар