Torta "ruska salata"


Potrebno je:

Za biskvit:                             Za fil:

12 bjelanca                            600 ml mlijeka
12 kasika secera                    6 kasika secera
6 zumanaca                          2 vanilin secera
6 kasika mljevenih oraha        7 kasika brasna
6 kasika brasna                     6 zumanca
                                            250g maslaca 
                                            100g secera u prahu
                                            200g zele bombona
                                            150g sjeckanih oraha
                                            100g suve kajsije

Priprema:

1. Skuvati fil tako sto u 500ml mlijeka sipamo secer i vanilin secer da sve provri. Posebno umutiti zumanca i brasno sa 100ml mlijeka pa dodati u provrelo mlijeko i kuvati dok se ne zgusne, neprestano mijesajuci. Ostaviti smjesu da se ohladi.

2. Izmutiti maslac sa secerom u prahu, pa dodavati kasiku po kasiku od pripremljene smjese i mutiti mikserom dok se dobije kremasti fil.

3. Od ovog fila 1/4 ostaviti za premaz torte, a u ostatak dodati isjeckane zele bombone, orahe i kajsije.

4. Za biskvit izmutiti bjelanca uz postepeno dodavanje secera, potom dodati jedno po jedno zumance. Posebno promijesati brasno i mljevene orahe i to sipati u ovu predhodnu smjesu, pa sve lagano rucno izmijesati.

5. Ovu pripremljenu smjesu za biskvit sipati u pleh (30*40cm) obloziti pek papirom i peci 20-25minuta na 180 stepeni.

6. Peceni biskvit (kada se ohladi) podijeliti na 4 dijela i filovati jednu po jednu koru ohladjenim filom.

7. Tortu na kraju premazati sa 1/4 odvojenog fila i posuti mljevenim orasim.

Коментари