Divan kolac gdje dominiraju jabuka i cimet. Veoma je ukusan i preporucujem da ga napravite jer cete tom prepoznatljivom ukusu dodati svoju kreaciju koja ce kolac uciniti neodoljivim. Uz dobar sladoled prava poslastica.
Potrebno je:
300gr brasna
1 jaja
1 kesica kvasca
1 kasika secera
1/2 kasicice soli
30ml ulja
100ml mlijeka
2 jabuke
cimet
100gr oraha
4 kasike secera
2 kasike maslaca
1 vanilin secer
sladoled
Priprema:
1. U toplo mlijeko sipati secer i kvasac, ostaviti nekoliko minuta da kvasac pocne da nadolazi. U posebnu posudu sipati brasno, jaja, ulje, so i dodati kvasac, sve zamjesiti i ostaviti na toplom 30 minuta.
2. Jabuke isjeckati na kockice, dodati 2 kasike secera, vanilin secer, mljevene orahe i sve promijesati.
3. Nadoslo tijesto podijeliti na 2 jufkice. Svaku jufkicu tanko razlistiti, premazati maslacem. Posuti cijelu povrsinu cimetom i kasikom secera. Uviti u roalt. Rolat rezati na tanke kolutice, malo ih razvaljati i slagati u kalupe za mafine po dnu i sa strane. Puniti sa pripremljenom smjesom od jabuka i po vrhu takodje staviti razvaljani kolut od tijesta. Peci na 200 stepeni 15-ak minuta. Sluziti uz kuglu sladoleda od vanile.
Коментари
Постави коментар