Pasta bolonjeze u tijestu


Potrebno je:

Bolonjeze sos                                   Besamel sos                Za tijesto
1 veca glavica crnog luka                    20g putera                   500g brasna
500g mljevenog juneceg mesa            20g brasna                  1 jaje
1 svjez paradajz                                200ml mlijeka              150ml mlijeka
200ml paradajz pelata                       so, biber                      1 kasika secera
100ml bijelog vina                                                               1 kesica kvasca
2 cena bijelog luka                            150g kackavalja            1/2 kasika soli
maslinovo ulje                                                                   150ml jogurta
1 kasicica ljute aleve paprike                                                 50ml ulja
origano                                                                             1 jaje za premaz
so, biber, suvi zacini

400g paste
4 kuvana jaja

Priprema:

1. Prvo je potrebno napraviti tijesto da bi ono nadoslo dok se pripreme ostali sosevi.
U toplo mlijeko sipati kasiku secera i dodati kvasac, sacekati nekoliko minuta, pa sipati u vec pripremljeno brasno, jaja, so, ulje. Jogurt naknadno dodavati onoliko koliko je potrebno da bi tijesto bilo mekano (otprilike 150ml). Ostaviti na toplom da bi se tijesto udvostrucilo.

2. Na maslinovom ulju proprziti isjeckani crni luk dok ne omeksa, dodati meso, sve jos malo prziti pa sipati vino i malo vode. Sa svjezeg paradajza odstraniti kozicu isjeckati ga i dodati u meso. Zatim dodati paradajz pelato, alevu papriku. Sve prziti na laganoj vatri (30 minuta) i pred sam kraj dodati bijeli luk, persun, origano, zacine i ostaviti jos na sporetu 5-10 minuta.

3. Napraviti besamel tako sto se stavi kockica putera da se zagrije, dodati brasno, malo ga proprziti , pa polako dodavati mlijeko i sve kuvati na laganoj vatri neprestano mijesajuci dok se ne zgusne (paziti da se ne naprave grudvice), posoliti, pobiberiti, dodati kackavalj i kuvati dok se sir ne istopi.

4. Skuvati pastu. I posebno skuvati jaja.

5. Kuvanu pastu pomijesati sa gotovim bolonjeze sosom, pa dodati i pripremljen besamel sos.

6. U kalup okruglog oblika (precnik 24cm) staviti razvuceno tijeso po dnu i sa strane i ubaciti polovinu paste, preko toga poredjati isjeckana kuvana jaja, pa sipati i drugu polovinu paste. Razvuci jos jedan krug tijesta, pa ga staviti na vrh i dobro zatrvoriti krajeve. Tijesto premazati izmucenim jajetom. Mozete ga ukrasiti po zelji. Peci 20-ak minuta na 180 stepeni.

7. Uzivajte!

Коментари