Potrebno je:
Bolonjeze sos Besamel sos Za tijesto
1 veca glavica crnog luka 20g putera 500g brasna
500g mljevenog juneceg mesa 20g brasna 1 jaje
1 svjez paradajz 200ml mlijeka 150ml mlijeka
200ml paradajz pelata so, biber 1 kasika secera
100ml bijelog vina 1 kesica kvasca
2 cena bijelog luka 150g kackavalja 1/2 kasika soli
maslinovo ulje 150ml jogurta
1 kasicica ljute aleve paprike 50ml ulja
origano 1 jaje za premaz
so, biber, suvi zacini
400g paste
4 kuvana jaja
Priprema:
1. Prvo je potrebno napraviti tijesto da bi ono nadoslo dok se pripreme ostali sosevi.
U toplo mlijeko sipati kasiku secera i dodati kvasac, sacekati nekoliko minuta, pa sipati u vec pripremljeno brasno, jaja, so, ulje. Jogurt naknadno dodavati onoliko koliko je potrebno da bi tijesto bilo mekano (otprilike 150ml). Ostaviti na toplom da bi se tijesto udvostrucilo.
2. Na maslinovom ulju proprziti isjeckani crni luk dok ne omeksa, dodati meso, sve jos malo prziti pa sipati vino i malo vode. Sa svjezeg paradajza odstraniti kozicu isjeckati ga i dodati u meso. Zatim dodati paradajz pelato, alevu papriku. Sve prziti na laganoj vatri (30 minuta) i pred sam kraj dodati bijeli luk, persun, origano, zacine i ostaviti jos na sporetu 5-10 minuta.
3. Napraviti besamel tako sto se stavi kockica putera da se zagrije, dodati brasno, malo ga proprziti , pa polako dodavati mlijeko i sve kuvati na laganoj vatri neprestano mijesajuci dok se ne zgusne (paziti da se ne naprave grudvice), posoliti, pobiberiti, dodati kackavalj i kuvati dok se sir ne istopi.
4. Skuvati pastu. I posebno skuvati jaja.
5. Kuvanu pastu pomijesati sa gotovim bolonjeze sosom, pa dodati i pripremljen besamel sos.
6. U kalup okruglog oblika (precnik 24cm) staviti razvuceno tijeso po dnu i sa strane i ubaciti polovinu paste, preko toga poredjati isjeckana kuvana jaja, pa sipati i drugu polovinu paste. Razvuci jos jedan krug tijesta, pa ga staviti na vrh i dobro zatrvoriti krajeve. Tijesto premazati izmucenim jajetom. Mozete ga ukrasiti po zelji. Peci 20-ak minuta na 180 stepeni.
7. Uzivajte!
Коментари
Постави коментар