Potrebno je:
1 kg lignji
1 glavica crnog luka
1 soljica pirinca
200 ml bijelog vina
4 cena bijelog luka
persun
so, biber, suvi zacin
100 ml paradajz pirea
1 paradajz
maslinovo ulje
pola kasicice ljute mljevene paprike
Priprema:
1. Lignje ocistiti,oprati, odvojiti krake i sitno ih isjeckati.
2. Na maslinovom ulju proprziti crni luk,dodati krake i 100ml bijelog vina, sve lagano dinstati.Dodati
bijeli luk, persun i na kraju obareni pirinac. Zaciniti.Dinstati jos nekoliko minuta da se sve sjedini.
3.Lignje puniti pripremljenom smjesom i zatvoriti cackalicom.Sloziti u podmazan pleh i preliti para dajz sosom koji se priprema tako sto se na maslinovom ulju proprzi cen bijelog luka,paradajz pire
i isjeckani svjezi paradajz. Doda se bijelo vino, so,biber.
4. Peci 30 min na 200 stepeni. Sluziti uz dinstani praziluk.
5. Uzivajte!
Коментари
Постави коментар