Rol Cokoladna Torta


Potrebno je:

5 jaja
70gr secera
50gr brasna
70ml ulja
korica limuna


5 jaja
270gr secera
200gr cokolade
250gr putera


1 kas.ulja
50gr cokolade
50ml mlijeka


Priprema:

1.Za biskvit odvojiti bjelanca od zumanaca.Bjelanca umutiti u cvrst snijeg, postepeno dodavati secer.
Kada se smjesa dobro umuti dodati jedno po jedno zumance, sipati  brasno, sve lagano rucno izmijesati i na kraju dodati ulje i izrendanu koricu limuna.

2.Smjesu sipati u veliki pleh od sporeta oblozen pek papirom i peci na 200 stepeni 15-ak minuta.

3.Za fil pjenasto umutiti jaja sa secerom, dodati izlomljenu cokoladu i sve kuvati na pari dok se cokolada ne istopi i smjesa ne zgusne.Ostaviti da se ohladi.Umutiti puter i sjediniti ga sa pripremljenom i ohladjenom smjesom.

4.Peceni i ohladjeni biskvit izrezati na 4 trake po duzini, svaku traku premazati filom.Prvu traku umotati u rolat i staviti je uspravno na tanjir za posluzenje .Svaku sledecu filovanu traku umotati oko prve. Ostatkom fila filovati tortu po vrhu i okolo.

5.Mlijeko,ulje i cokoladu ugrijati dok se sve ne sjedini. Kada se prohladi preliti preko torte.Mozete je posuti i nekim orasastim plodovima, ja sam mljevenim ljesnikom.

6.Torta nije velika, ali je jako ukusna i pjenasta.

7.Uzivajte!






Коментари