Kada imate vremena i volje, ne mozete napraviti nista bolje! 😃
Potrebno je:
Biskvit:
8 jaja
250g secera
1 vanilin secer
150ml vode
150ml ulja
380g brasna
30g kakaa
1 prasak za pecivo
Fil:
500ml mlijeka (+200ml za natapanje kora)
100g brasna
1 puding od cokolade
200g secera
100g cokolade
200g putera
100g nutele
200g pecenog ljesnika
200ml slatke pavlake
Fil za premazivanje
200ml slatke pavlake
4 kasike nutele
Priprema:
1. Odvojiti zumanca od bjelanaca, umutiti snijeg od bjelanaca, dodati secer i vanilu pa nastaviti mutiti jos dva minuta. Postepeno dodavati zumanca, zatim dodati vodu, ulje i suve sastojke, sve dobro promijesati. Od ove smjese peci dvije kore u kalupu precnika 26cm na 180 stepeni. Kada se ohlade pecene kore podijeliti na pola tako da se dobiju ukupno 4 kore.
2. U 400ml mlijeka usuti secer i staviti da prokuva. U preostalo mlijeko usuti puding i brasno, dobro promijesati i sipati u prekuvano mlijeko. Skloniti sa vatre, dodati cokoladu i mijesati dok se cokolada ne otopi. Ostaviti da se ohladi.
3. Pjenasto umutiti puter i nutelu, dodati ohladjeni smjesu sa pudingom i slatku pavlaku. Sve dobro izmijesati pa dodati pecene ljesnike. Ovim je fil pripremljen.
4. Tortu filovati tako sto se u kalup stavi kora, poprska se mlijekom pa se premaze slojem fila i tako redom. Ostaviti tortu u frizider da se ohladi. Za to vrijeme pripremiti fil za premaz tako sto se umuti slatka pavlaka kojoj se doda nutela.
5. Izvaditi ohladjenu tortu iz kalupa i premazati je pripremljenim filom i ukrasiti je po zelji, ja sam upotrijebila cokoladne kuglice koje sam uvaljala u ljesnik (fantasticno rjesenje).
Коментари
Постави коментар