Potrebno je:
450g brasna
2 jaja
200ml mlijeka
1 kesica kvasca
1 kasika secera
1 vanilin secer
30ml ulja
1 kasicica soli
korica pomorandze
350g secera
180ml vode
350ml meda
sok od 1/2 limuna
orasi za posipanje
Priprema:
1. U posudi sipati mlijeko, secer i kvasac. Promijesati i sacekati da kvasac nadodje.
2. U drugoj posudi sipati brasno, so, ulje, jaja, vanilin secer i dodati nadosli kvasac. Sve dobro umijesiti i ostaviti na toplom dok se tijesto udvostruci.
3. Dok cekamo tijesto napraviti preliv tako sto u serpu sipamo vodu, secer, med i sok od limuna i kuvamo 5-10 minuta.
4. Od nadoslog tijesta praviti loptice i prziti ih u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno-zutu boju.
5. Loptice (krofne) poredjati u odgovarajucu posudu gdje ih prelijemo pripreljenim toplim sirupom. Pospemo ih mljevenim orasima i izrendanom korom od pomorandze.
Коментари
Постави коментар