Ova divna slastica omogucava nam zaista bezbroj mogucnosti da izrazimo svoju kreativnost tako da u neku ruku i predstavlja umjetnost i izgleda i ukusa.
Potrebno je:
1kg brasna
4 jaja
200ml mlijeka
200ml vode
1 kocka svjezeg kvasca
2 kasike secera
1 vanilin secer
1 kasika soli
60ml ulja
200g bijele mlijecne cokolade
100g pecenih ljesnika
50g kokosovog brasna
rafaelo kuglice
ulje za przenje
Priprema:
1. U toplo mlijeko staviti secer i kvasac i sacekati da naraste.
2. U brasno staviti jaja, ulje, so, vanilin secer, dodati nadosli kvasac i mijesiti povremeno dodajuci toplu vodu. Napraviti glatko tijesto i ostaviti na toplom da dvostruko naraste (oko sat vremena).
3. Nadoslo tijesto premijesiti i ostaviti ga jos pola sata ponovo da nadolazi.
4. Ovakvo tijesto razlistiti na 1cm debljine, vaditi kalupom (moze casom) krugove precnika 7-8cm. U napravljenim krugovima ponovo napraviti rupu precnika 2cm. Napravljene krofne ostaviti da odstoje 30 minuta, a zatim ih prziti u zagrijanom dubokom ulju, na laganoj vatri, (jednom ih okrenuti) dok ne dobiju zlatnu boju.
5. Krofne vaditi na papirni ubrus kada se prohlade umociti ih u otopljenu (na pari sa malo ulja) cokoladu, posuti ih sa mljevenim ljesnicima i kokosom. Dekorisati sa rafaelo kuglicama.
Коментари
Постави коментар