Rum baba

 

Potrebno je:

300gr brasna
120gr maslaca
150ml mlijeka
4 jaja
50gr secera
15gr kvasca
1/2 kasicice soli

750ml vode
300gr secera
1 kasicica ekstrata vanile
100ml ruma

2 kasike dzema od kajsije
3 kasike vode

200ml slatke pavlake
maline, kupine


Priprema: 

1. U toplo mlijeko staviti secer, dodati kvasac, ostaviti nekoliko minuta da odstoji. Posebno pomijesati brasno, so dodati jaja i nadosli kvasac. Sve dobro izmutiti mikserom i dodati omeksali maslac. Mutiti da se sve sjedini. Tijesto je mekano i elasticno, pokriti ga providnom folijom i ostaviti na toplom da nadodje.

2. Nadoslo tijesto premijesiti, sipati ga u dresing kesu i puniti silikonske kalupe za mafine do pola, ostaviti tijesto da se podigne do vrha kalupa,  pa ga peci na 180 stepeni 15-20 minuta dok ne postane zlatno smedje boje. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.

3. Napraviti sirup za umakanje baba. Kuvati vodu i secer da provri, dodati rum i ekstrat vanile. Babe umakati u topao sirup, okrecuci ih kako bi tijesto upilo sto vise sirupa. Tijesto ce nabubriti. Sloziti ih na tanjir i premazati ih toplim dzemom od kajsije u koji se doda malo vode.

4. Babe po vrhu ukrasiti umucenom slatkom pavlakom, malinama i kupinama.

5. Uzivajte!

Коментари