Potrebno je:
1 kg brancina
1 kg orade
800 gr luca
20 gambora
dagnje ( 3-4 po porciji )
1 crni luk
1 pori luk
2-3 cena bijelog luka
1 sargarepa
stabljika od korijena celera
malo komoraca
komad ljute paprike
1 kasicica mljevene crvene paprike
1 veci svjezi paradajz
200 ml paradajz pelata
1 krompir
200 ml bijelog vina
1 limun
so,biber,suvi zacin,maslinovo ulje
tostirani baget
Priprema:
1. Svjezu ribu isfiletirati i posoliti a ostatak staviti da se kuva,kako bi se dobio riblji bujon koji ce trebati za bujabes.
2. Na maslinovom ulju proprziti nasjeckani crni luk,pori luk,celer, dodati sargarepu, komorac, bijeli luk
malo posoliti i pobiberiti, preliti bijelim vinom i dinstati dok vino ne ispari.
3. Dodati svjezi paradajz,paradajz pelat, narendanu koricu limuna,mljevenu i ljutu papriku, sve jos malo proprziti pa naliti procijedjenim ribljim bujonom. Krompir isjeci na komade pa ga dodati da se kuva sa ostalim povrcem. Kuvati 30 minuta.
4. Kuvani bujabes izblendirati i zaciniti po ukusu, dodati i 2 kasike limunovog soka.
5. Ribu i gambore isprziti, dagnje kuvati dok se ne otvore.
6. Bujabesu dodati ribu i servirati sa prepecenim bagetom,
7. Casa dobrog vina je idealna uz ovaj obrok.
8. Uzivajte!
Коментари
Постави коментар