Medena torta

 


Potrebno je:

3 jaja
150gr secera
4 kasike meda
1 kasicica sode bikarbone
1/4 kasicica soli
120gr maslaca
500-600gr brasna

125gr krem sira
300ml kondezovanog mlijeka
500gr kis pavlake
1 kasika meda 
1 kasicica soli
500ml slatke pavlake
2 kremfixa 


Priprema:

1. Jaja i secer umutiti da se dobije pjenasta smjesa dodati  sodu, so, maslac (prethodno otopljen ali ne vruc), med  mutiti mikserom da se sve sjedini. Smjesu kuvati na pari , povremeno je mijesajuci jedno 25 min. da bude karamel boje.

2. U vrucu smjesu dodati polovinu pripremljenog brasna i lagano izmijesati. Skloniti sa vatre pa dodati preostalo brasno. Radnu povrsinu posuti brasnom pa na nju staviti tijesto i sve lagano mijesiti dok se tijesto ne ohladi. Po potrebi dodati jos malo brasna, tijesto treba da bude dovoljno cvrsto da bi se mogle razvlaciti kore. 

3. Tijesto podijeliti na 10 jednakih djelova prekriti providnom folijom i ostaviti u frizideru 30 min.

4. Pecnicu zagrijati na 180 stepeni. Pripremiti papir za pecenje i malo ga posuti brasnom, razvuci oklagijom lopticu iz frizidera nesto malo vise od pripremljenog obruca (23cm) . Obrucom pritisnuti na razvucenu koru i visak odstraniti. Prebaciti koru sa papirom na veliki pleh od sporeta i peci 4-5 min.
Postupak ponoviti i sa ostalim korama. Ostaviti ih da se ohlade.

5. Mikserom umutiti sir , dodati kondezovano mlijeko pa kiselu pavlaku, med. Sve izmijesati da se sjedini. Slatku pavlaku posebno umutiti i sjediniti oba fila. 

6. Pripremljenim filom premazati kore i premazati torti po vrhu i sa strane. Dekorisati po zelji. moze i sa otopljenom bijelom cokoladom, vocem , moze i jedna kora da se izmrvi pa da se pospe po vrhu. 

7. Uzivajte!

Коментари