Fokaca (Focaccia)

 


Potrebno je:

750 gr brasna
250 ml toplog mlijeka
150 ml vode 
2 kasicice soli 
2 kesice kvasca
1 kasika secera 
70 ml maslinovog ulja

chery paradajz
crveni luk 
persun 
paprika 
sargarepa
2 kasike maslinovog ulja  ( za premazivanje)

Priprema:

1. U toplo mlijeko staviti secer i dodati kesice kvasca. Sacekati da kvasac pocne da nadolazi. Sjediniti brasno i so dodati maslinovo ulje i sve zamijesiti sa nadoslim kvascem uz dodatak tople vode ,da bude mekano.

2. Tijesto ostaviti na toplom da naraste duplo. Premijesiti ga i razvuci u pravougaoni oblik . Prebaciti ga u veliki pleh od sporeta oblozen pek papirom. 

3. Tijesto premazati maslinovim uljem , napraviti ukrase ( cvjetove ) od povrce rasporediti ih po tijestu sacekati 10-ak minuta i peci na 200 stepeni 15 minuta.

4. Uzivajte!



Коментари