Tart sa cokoladom i jagodom

 


Potrebno je:

1 jaje
1 zumance
125gr secera
1 vanilin secer
limunova korica
125gr margarina
kasicica praska za pecivo
300gr brasna
kasika prezle

200ml slatke pavlake
250gr cokolade
150gr maskarpone sira (moze i neki drugi krem sir)

500gr jagoda

Priprema:

1.Pripremiti biskvit na sljedeci nacin: jaje, zumance , secer i vanilin secer umutiti mikserom, dodati izrendanu koricu limuna i margarin sobne temperature. Brasno pomijesati sa praskom za pecivo pa ga dodati prethodno umucenoj smjesi. Rucno sve zamijesiti.

2. Kalup za tart premazati margarinom i posuti kasikom prezle. Tijesto rasporediti po dnu i po ivicama kalupa. Izbockati viljuskom po dnu i staviti da se pece u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 stepeni. Peci 15-ak minuta, dok fino porumeni.

3. Kada je tijsto pri kraju pecenja pripremiti fil. U serpici staviti slatku pavlaku i cokoladu isjeckanu na kockice pa na laganoj vatri mutiti toliko da se cokolada otopi. Skloniti sa vatre i jos dok je vruce dodati maskarpone  sir i sve sjediniti.

4. Fil preliti preko vruceg biskvita i staviti u frizideru dok se fil ne stegne.

5. Kada se fil stegao rasporediti jagode isjecene na listice. Uzivajte!


Коментари